Näytä pelit aakkosjärjestyksessä | paremmuusjärjestyksessä
Hyppää sivulle A-B B-C D-F F-H H-K K-M M-P P-Q Q-S S-T T-U U-Ö

Areena 5 Windows

Areena 5

Seppo Suorsa 2000

Areena 5 on omaperäinen gladiaattorimanagerointi, jossa on valitettavan vähän parannuksia sarjan edelliseen osaan verrattuna. Ääni- ja grafiikkapuolen puutokset, sekä se että rahalla saa kaikkea nakertavat pelin viihdyttävyyttä ikävästi.

Lajityyppi: Strategia
Lisenssi: Ilmainen
Vaatimukset: Käyttöjärjestelmänä vähintään Windows 95
Tiedostonimi: areen5_121.zip

23.7.2003 julkaistun arvostelun on kirjoittanut TZ.

Peli sai arvosanan 8/10.

8
Loitsuja löytyy kattava valikoima.

Loitsuja löytyy kattava valikoima.

Kukapa olisi uskonut? Joulupukki hankkii tonttujen palkkarahat gladiaattorina!

Kukapa olisi uskonut? Joulupukki hankkii tonttujen palkkarahat gladiaattorina!

Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Pohjalta pääsee vain ylöspäin...

Kuten monissa muissakin managerointipeleissä, pelaajan on tarkoitus luotsata mutadivarin pohjalta aloittava rupusakki kohti ykkösdivaria ja siellä odottelevaa sarjamestaruutta. Alussa pelaaja saa käyttöönsä 1500 kultarahaa, ja näiden turvin olisi sitten värvättävä uusia gladiaattoreita, varustettava nämä sopivilla aseilla koulutuksen tärkeyttä unohtamatta.

Sarjan aiemmista osista poiketen kaikki joukkueet värväävät taistelijansa samasta joukosta. Joka kuukausi värväykseen saapuu useita gladiaattoreita, ja kaikilla joukkueilla on kolme tarjousvuoroa. Se manageri, joka on tarjonnut gladiaattorista eniten saa hänet joukkueeseensa. Joskus saattaa tosin käydä niin, että osa gladiaattoreista jää värväämättä. Uusi värväysmoodi on pelin ehkä suurin parannus vanhoihin versioihin verrattaessa.

Gladiaattorit vaativat aloituspalkkion lisäksi joka kuukausi palkkaa. Jos gladiaattori on jonain kuukautena sivussa taistelusta, vaatii hän vain puolikkaan palkan. Jatkuvaa rahanmenoa ei tietenkään voi kestää ilman jonkunnäköisiä tulonlähteitä. Rahaa saa lipputuloista, sekä johtoportaan maksamista voittobonuksista. Edellisistä osista tutut fanien lahjoittamat tulot on jätetty kokonaan pois, mikä on ainakin omasta mielestäni varsin ikävää.

Johtoportaan tyytyväisenä pitäminen on hyvin tärkeää. Mikäli manageri törttöilee jatkuvasti alkaa johtoportaan luottamus tämän johtamistaitoihin pikkuhiljaa laskea. Mitään haittaa luottamuksen menettämisestä ei ole, paitsi siinä vaiheessa kun se laskee nollaan. Silloin johtoporras menettää hermonsa lopullisesti ja lähettää palkkamurhaajan asialle. Valitettavasti hyvää ajatusta ei ole viety loppuun asti. Jonkunlaiset lisäbonukset johtoportaan jatkuvasta tyytyväisenä pidosta olisivat voineet olla piristävä lisä. Nyt johtoporras on vain mittari joka ilmaisee sitä kuinka lähellä pelin loppuminen on.

Kammotuksia joka lähtöön

Erilaisia rotuja peliin on ahdettu lähes neljäkymmentä. Mukana on muunmuassa tonttuja, muumioita, amatsoneja ja liskomiehiä. Rotujen kyvyt vaihtelevat melkoisesti, ja esimerkiksi tontut ovat murhaavia jousiampujia, mutta lähitaistelussa niistä on lähes yhtä paljon hyötyä kuin terävästä oksasta norsun tappamisessa. Yhtä ylitse muiden käyvää rotua ei ole onneksi päässyt syntymään, joskin muutamat niistä jäävät melko vähäiselle käytölle. Rodut voi karkeasti jakaa kolmeen ryhmään. Ne ovat lähitappelijat, jousiampujat ja loitsijat. Suuri osa roduista ei tosin sovi täydellisesti mihinkään edellämainittuun ryhmään, vaan esimerkiksi goblinvelhot ovat hyviä sekä jousen käytössä että loihtimisessa.

Joukkueessa voi olla yhtäaikaa maksimissaan yhdeksän gladiaattoria. Tappelemaan joka kuukausi pääsee tosin vain kuusi. Täyteen ahdetussa joukkueessa kaikki eivät siis aina pääse tappelemaan. Gladiaattoriliiton säännöt kieltävät kahden samaan rotuun kuuluvan gladiaattorin olemisen samassa joukkueessa. Ainoastaan suosikkirodun käyttöön ei siis voi turvautua. Tätä rajoitusta selittänee myös rotujen jumalien välinen valtataistelu. Joka kuukausi jonkun rodun jumala nousee valtataistelussa ylitse muiden. Kyseisen jumalan rodun jäsenten tekemät vahingot ovat sinä kuukautena kaksinkertaiset. Eihän siis olisi reilua, että jonkun joukkueen kaikki jäsenet voisivat tehdä tuplavahingon.

Tavallisten tallaajien lisäksi joka vuoden tammikuussa värvättävänä on myös yksi legendaarinen sankari. Sankareiden taidot ovat usein ylivoimaiset tavan gladiaattoreihin verrattuna, sama pätee myös palkkavaatimuksiin. Sankarin voi värvätä vain yhden vuoden ajaksi. Tämän jälkeen sankari jättää joukkueen taakseen ja siirtyy kohti uusia seikkailuja.

Miekka ja magia

Pelkillä nyrkeillä tappelemalla eivät gladiaattorit pitkään pärjää, joten vierailu asekauppaan voi olla hyvä ajatus. Gladiaattorin rotu määrittelee hieman yleisiä suuntaviivoja sille, miten hyvin gladiaattorit mitäkin asetta osaavat käyttää. Kuitenkin gladiaattoreiden asekyvyt ovat hyvin pitkälti sattumanvaraisia. Eri aseluokkia on kuusi. Ne ovat keihäät, miekat, kirveet, nuijat, jouset ja varsijouset. Aseluokkien aseilla on muitakin eroja kuin nimet, ja esimerkiksi halvat keihäät ovat hyviä torjumaan iskuja, mutta niiden lyönnit eivät töni vihollisia ollenkaan. Jousien ja varsijousienkin välillä on eroja. Varsijouset ovat paljon tehokkaampia, mutta niitä pitää ladata yhden vuoron ajan. Tavallisilla jousilla sen sijaan voi ampua nuolia hurjaa vauhtia, mutta niiden aiheuttama vahinko jää pienemmäksi.

Korkean manatason omaaville gladiaattoreille voi opettaa myös loitsuja. Loitsuvalikoima ei rajoitu niihin tavallisimpiin hyökkäys- ja parannusloitsuihin, vaan mukana on myös panssarointi-, pysäytys-, hämäys-, vampyrismi-, manaimu-, ja voimanlisäysloitsuja. Siunauksia tai kirouksiakaan ei ole unohdettu. Loitsujen käyttäminen kuluttaa manaa, jota jokaisella gladiaattorilla on rajattu määrä. Gladiaattorin rotu määrittää maksimimanamäärän, ja lisää manaa voi hankkia kouluttamalla.

Aseiden ja loitsujen lisäksi tarvitaan tietysti panssareita. Asekaupasta löytyykin runsaasti erilaisia panssareita, mutta valitettavasti ne eroavat toisistaan vain nimen ja panssaroinnin voimakkuuden mukaan. Piristävä lisä olisi ollut, mikäli eri panssarit olisivat olleet eri tehoisia eri aseita vastaan. Nyt minkäänlaiselle taktikoinnille ei oikeastaan jää tilaa ja kaupasta mukaan lähtee aina se kallein panssari johon rahat riittää.

Gladiaattoreiden aloituskyvyt ovat usein melko heikot, ja siksi onkin hyvä, että gladiaattoreita voi myös kouluttaa. Kouluttamalla voi korottaa neljää gladiaattorin ominaisuutta. Ne ovat nopeus, kesto, voima ja mana. Keston ja voiman lisääminen vaikuttaa suoraan gladiaattorin kestoon ja aiheutetun vahingon määrään. Nopeus lisää gladiaattorin ase- ja väistökykyjä, kun taas mana lisää loitsujen onnistumisprosenttia, ja sitä kuinka suuri manavarasto gladiaattorilla on. Areena kakkosessa koulutus oli toteutettu paljon paremmin. Siinä gladiaattorit saattoivat loukkaantua koulutuksen aikana eikä tuloskaan ollut varma. Nyt tarpeeksi rahaa omistava manageri voi tehdä säälittävimmästäkin kukkakepistä mahtavan soturin.

Voitosta voittoon...

Lopullisen tavoitteen, eli sarjamestaruuden voittamisen pelaaja saavuttaa nousemalla nelosdivarista ykkösdivariin. Siellä täytyy vielä voittaa ykkösdivarin mestaruus, jonka jälkeen mestaruus onkin saavutettu. Divisioonissa nousemaan pääsee joka vuosi divarin paras joukkue. Huonoin puolestaan tippuu alempaan divariin. Jokainen vuosi sisältää kaksi ottelua jokaista divarissa olevaa joukkuetta vastaan. Yhteensä divarissa on neljä joukkuetta, joten sarjaotteluita vuodelle kertyy kuusi kappaletta. Sarjaotteluiden lomassa käydään joka vuosi kamppailu cup-mestaruudesta. Siinä kaikki kuusitoista joukkuetta ottavat yhteen divarirajoista piittaamatta. Jokainen cup-ottelu on voitettava, tai muuten joukkue tippuu cupista. Se joukkue joka selviytyy finaalista voittajana saa cup-mestaruuden.

Ottelut voitetaan vastustajan gladiaattorit tyrmäämällä. Kuolla gladiaattorit eivät voi vaikka ne ottaisivat miten paljon vahinkoa. Viimeistään viisi kuukautta ottelun jälkeen ne ovat taas tolpillaan. Loputtomiin gladiaattorit eivät tietenkään joukkueessa palvele, vaan kun gladiaattori saavuttaa kolmenkymmenenviiden vuoden iän poistuu tämä joukkueesta. Tietenkin huonolle gladiaattorille voi antaa potkut jo tätä ennen. Otteluiden aikana manageri voi joka vuoro joko neuvoa jokaiselle gladiaattorille mitä tehdä, tai sitten antaa tietokoneen hoitaa kyseisen vuoron. Tietokoneen ohjauksessa gladiaattorit toimivat pääasiallisesti viisaasti, vaikkakin joskus gladiaattorit saattavat lähteä lähitaisteluun vaikka niillä olisi jousikin.

Koska peli on suurelta osin valikkopohjainen ei grafiikoita rotujen kuvia lukuunottamatta juurikaan ole. Nekin tuntuvat olevan windowsin paintilla tehtyjä, mutta kyllä ne juuri ja juuri tähän peliin riittävät. Rotujen kuvat ovat kuvia sanan varsinaisessa merkityksessä. Minkäänlaisia liikkeitä hahmot eivät tee, ovat vain kokoajan samassa asennossa. Ääniä tai musiikkia peli ei myöskään sisällä.

Hyvin tehty on vain puoliksi valmis

Areena vitosessa on selvästi näkyvissä monien suurien fantasiaklassikkojen jäljet. Mithrilhaarniskat, hobitit ja monet muut Tolkienin kirjoista lainatut ainekset sulautuvat hyvin yhteen minotaurien ja muiden mytologisten petojen kanssa. Jotain peli olisi kuitenkin vielä kaivannut. Nyt kun käy helposti niin, että tarpeeksi rahaa kokoon haalinut manageri on ja pysyy voittamattomana. Kovinkaan suurta taktikoinnin varaa peliin ei ole jätetty, vaan mukaan lähtevät aina kalleimmat mahdolliset varusteet.

Vaikka Areena 5 onkin melko sujuva kokonaisuus ei se silti yllä huippusuoritukseksi. Äänien täydellinen puuttuminen ja tönkkösuolatut gladiaattorit eivät asiaa juurikaan auta. Pienet lisäykset, kuten mahdollisuus ostaa gladiaattoreita toisilta joukkueilta olisivat voineet piristää peliä kummasti.
Myöskin olisin toivonut mahdollisuutta yhdistää kahden tallennuksen joukkueet yhteen peliin, jotta kaverin kanssa olisi viimeinkin päässyt ratkaisemaan että kummalla se kovempi joukkue olikaan. Onnistuuhan moninpeli toki saman koneen ääressä nytkin, mutta kun hyvän joukkueen kasaamiseen vaaditaan aikaa, jää moninpelisessiot tylsähköiksi rupujoukkueiden yhteenotoiksi.

Areena 5:n uusin versio on 1.21. Tämä Suomipelit.comin arvostelu on tehty varhaisemmasta julkaisusta 1.01.

Areena 5 eroaa pelien harmaasta massasta jo poikkeuksellisella ideallaan. Onhan toki managerointipelejä nähty tusinakaupalla ennenkin, mutta tuskin kukaan muu on vielä keksinyt asettaa pelaajaa gladiaattorijoukkueen manageriksi. Mistään hollywood-elokuvista tutuista muinaisen Rooman gladiaattoreista ei tietenkään ole kysymys, vaan pelissä esiintyvät soturit ovat mitä eriskummallisimpia fantasiaolentoja.

Kävijäarvostelut – 8/10

Sanat eivät riitä kuvailemaan tätä peliä. Loistavin, koukuttavin ja yksinkertaisesti paras ilmainen peli. Useat vaikeustasot ja gladiaattoreiden eläkkeelle jääminen tuo tähän peliin pitkäikäisyyden. LOISTAVA!

10/10Niqa 6.12.2007 11:26

Tämä peli kannattaa ladata vain, jos jaksat jauhaa sitä monta synkkääkin tuntia, sillä niitä tulee alkuun monta. Sanottakoon se heti aluksi. Peli on muuten hyvä ja pelattavuus helppo. On todella palkitsevaa tässä pelissä nousta edes 2. divisioonaan ja voittaa ottelu. On hienoa nähdä miten oma joukkue kehittyy ja kasvaa lähes parhaimmistoon ja juuri kun luulee, että tällä kaudella olen mestari, lähteekin yllättäin joku huippugladiaattoreista pois joukkueestasi. Huonoin puoli on se, että päästäksesi tavoittelemaan mestaruutta, sinun täytyy pelata monta kautta alasarjoissa ja kuunnella johtoportaan naljailua. Hieno asia on sarjan rinnalle tehty cup. Näin tulee pitempi kausi ja cupissa voi pärjätä pienempikin joukkue riippuen tuurista. Jos saat helpot vastustajat, voit jopa voittaa cupin vaikka et olisi kuin 3. divisioonassa. Tätä peliä kannattaa ehdottomasti koittaa, jos pitää managerointipeleistä!

9/10Rasse 21.11.2004 13:14

Mielestäni tämä peli on yksi suomipelien ehdottomia helmiä. Vaikka grafiikka ja äänet (niitä ei ole) ovat hyvin puutteelliset, niin silti tämä peli jaksaa innostaa varsinkin moninpelinä yhä uudestaan. Yksinpelinäkin peli maistui enemmän kuin useimmat useimmat tämän kokoluokan pelit.

Pelimekaniikassa suurimpana ongelmana on se, että joukkue ei koe kovinkaan syviä, eikä varsinkaan pitkä aikaisia laskusuhdanteita, joten ajansaatossa peli ajautuu tilaan jolloin oma joukkue on liian ylivoimainen vastustajiin nähden.

Moninpelissä tätä ongelmaa kuitenkaan harvoin pääsee syntymään, sillä pelit harvoin venyvät hitaampien vuorojen takia/ansiosta niin pitkälle että yksikään joukkue nousisi ylivoimaiseksi.

Mainitsemisen arvoiseksi koen myös Areena4:en mainitsemisen, sillä itse henkilökohtaisesti pidän vielä hitusen enemmän tästä neljännestä versiosta kuin uusimmasta Areena5:sta. Tämä hillitymmän ulkoasun sekä selkeämmän taistelun (vähemmän gladiaattoreita kentällä) johdosta.

Suosittelen ehdottomasti jokaiselle manageroinnin ystävälle.

9/10Wiltson 2.12.2004 23:26

Areenasta on ilmestynyt uusi versio.

Pelin ssurin puute on äänten puuttuminen. Peli on eliniältään varsin lyhyt, sillä ei mene kauaa ennen kuin sinulla on niin paljon rahaa että saat parhaimmat esineet ja taiat ja koulutukset. Mutta vaikkei tämä peli tule koskaan menestymään ulkomailla, niin suomalaisten sydämiin tämä jää

9/10jusso 20.6.2005 16:28

Hyvä peli, mutta kyllästyy nopeasti. Suurin puute on edelleen se ettei pelissä ole ääniä. Mutta suosittelen peliä kaikille managerointi peleistä pitäville.

+Monia hirviöitä
+Monia aseita ja haarniskoita
+Loitsut
+Grafiikka
-Ei ääniä
-Rahalla saa kaikkea
-Kyllästyy nopeasti

9/10Aku 8.9.2006 18:03 (muokattu 2 kertaa, viimeinen muokkaus 8.9.2006 18:04)

Freewarepeliksi hyvin monipuolinen. Alussa peli on todella hauska, mutta kun nousee 10 kertaa sarja- ja CUP-mestariksi ja kädessä on 100000 kultarahaa ylimääräistä, ei peli enää jaksa kiinnostaa. Cup tarjoaa myös pienemmille joukkueille menestysmahdollisuuksia, riippuu tosin paljon tuurista, eli mikä vastustaja sattuu kohdalle.

9/10tommitommi 21.1.2007 17:52

Oikeen hyvä gladiaattoripeli!tästä annan 9 pistettä.Hyvät grafiikat ja tällästä.

9/10Maalais-Manne 30.4.2009 17:15

Hyvä peli jos kärsivällisyyttä riittää vähäksi aikaa...

9/10samppu 29.6.2009 10:38

Hyvä peli, kannattaa ehdottomasti koittaa, varsinkin manageripeleistä pitävän.

+Hyvä grafiikka.
+Monia hirviöitä.
-Kyllästyy nopeasti.

8%

8/10Atiki 19.7.2006 13:22

Areena 5 on hyvä peli, kunnes ajaudutaan tilanteeseen jossa rahaa on mutama satatuhatta kourassa, ja voi tehdä ihan mitä tykkää. Pelissä ei joukkueella ole mitään ongelmia sen jälkeen, kun parhaan joukkueen asema vakiintuu. Haastajia ei enää sen jälkeen ole, eikä tule. Toisaalta, pelissä ei voisikaan olla kovin pitkiä laskusuhdanteita tulla, sillä heti olisi johtoporras lähettämässä moraa kylkeen. Tämäkin on pienoinen ongelma: Jos pelaa 4 pelaajan moninpeliä, joku saa aina moraa kylkeen suht alkuvaiheissa, sillä kaikki eivät voi saada parhaita gladiaattoreita. Olisi parempi jos pelaaja voitaisiin esim erottaa joukkueen ruorista, ja pelaaja joutuisi odottamaan kunnes joku joukkue vapautuisi.

+ Monia ököjä
+ Paljon sälää
+ Idea

- Johtoporras on ärsyttävä :D
- Vaikeusaste vaikuttaa lähinnä alkupuolella...
- Helppo.

8/10Darenimo 30.10.2006 14:13 (muokattu kerran, 30.10.2006 14:14)

ennen pelasin areenaa mutta siihen tylsisty helposti :/

4/10knight hero 10.3.2008 20:16

Peli on hirvee arvosanani on : VESSAPAPERIA ! Pelissä tietysti on hauskaa hahmojen managerointi ja erilaiset ukot mutta taistelu imee kaiken ilon !Ne jotka pitävät nopeatempoisista ja täyttä toimintaa sisältävistä peleistä,voivat unohtaa koko roskan!

3/10Volvery 31.12.2007 20:54 (muokattu kerran, 31.12.2007 20:56)

Näytä pelit aakkosjärjestyksessä | paremmuusjärjestyksessä
Hyppää sivulle A-B B-C D-F F-H H-K K-M M-P P-Q Q-S S-T T-U U-Ö